Αυτό σημαίνει πως οι ελιές δεν πρέπει να μένουν στο χωράφι ή στην αποθήκη του παραγωγού, περισσότερο από δυο ημέρες μέσα σε σακιά και περισσότερο από τρεις έως τέσσερις ημέρες μέσα σε τελάρα αποθήκευσης. Μέσα σε σακιά «ανάβουν» οι ελιές, αλλοιώνονται και σαπίζουν. Κατά συνέπεια από σάπιες ελιές έχομε πολύ κακής ποιότητας (με οξέα) λάδι.
Για αυτό τον λόγο οι παραγωγοί θα πρέπει αμέσως μετα την συγκομιδή της ελιάς να έχουν προγραματίσει με το ελαιοτριβείο να ελαιοποιήσουν τις ελιές τους το συντομότερο δυνατόν.